Fontosabb adatok
Kelly Szerkesztő
media.blog.hu<@>gmail.com Elérhetőség
2017. 03. 17. Nyitás
Média Blog Téma
G-Portál Tárhely
Linda Design alap
Gergő Köszönet

 

 
Kibeszélő
 
Elit cserék
 
BlogPlusz
Friss bejegyzések
2017.07.09. 08:35
2017.05.29. 09:15
2017.05.24. 08:51
2017.05.24. 08:32
2017.05.14. 10:16
2017.05.13. 13:40
2017.05.09. 08:44
2017.05.08. 11:21
2017.05.01. 07:58
2017.04.30. 10:28
2017.04.30. 08:25
2017.04.22. 08:58
2017.04.21. 13:00
2017.04.19. 18:47
2017.04.19. 08:10
Friss hozzászólások
 
Látogatók
Indulás: 2017-03-17
 
Média Blog főoldal

Böszörményi Gyula - Leányrablás Budapesten

2017.05.13. 13:40, Kelly

Be kell valljam magyar írótól talán ez az első komolyabb könyv, amit eddig olvastam. Valamiért engem nem igazán vonzanak a magyar dolgok, legyen az könyv, film vagy akármi, attól függetlenül, hogy magyar vagyok. És pont ez volt az oka annak, hogy elég sokáig tartott az is, hogy rávegyem magam ennek a könyven az elolvasására. De persze nem akartam kimaradni belőle, mert annyian rajonganak érte, a molyon elképesztő sikeres, és magyar is. Aztán ott van a borítója. Ha más miatt nem is, ez miatt is mindenképpen valamikor el akartam olvasni, mert olyan hívogató :) Ráadásul pont abban a korban íródott, amit imádok. Az 1800-as évek vége - 1900-as évek eleje, ami magán a borítón is látszik.

A történet eleje nagyon jól indul. Egészen a könyv kettő harmadáig talán nem is volt vele komolyabb bajom. Természetesen azért kisebb kérdések, észrevételek felmerültek bennem olvasás közben már a könyv elején is. Bár azt azért nem igazán értem, hogy az első kötetre miért került rá a romantikus jelző is? Semmi romantika nem volt ebben a kötetben. Az, hogy a későbbeikben talán lesz az szerintem nem kellene, hogy befolyásolja az első kötet kategóriáit. A krimi szál az oké, mert ez  a fő szál benne, bár ez is kérdéseket vet fel bennem. Az való igaz, hogy voltak benne rejtélyes halálesetek, meg némi izgalom is, de a lényegbe pont nem láttunk bele, és ez a legfontosabb volt, a nyomozás. Jó lett volna tudni róla, hogy Ambrózy báró mégis hogy jut el egyik pontból a másikba, hogy is deríti ki a fontosabbnál fontosabb dolgokat. Mert nekünk olvasónak sajnos semmi nem derül ki.

A legnagyobb nyomozós szál az volt össze-vissza, amikor Mili saját akaratából elment cselédnek ahhoz a házhoz, ahol kuzinja is szolgált, hogy kiszedjen belőle mindent, amit csak tud, de mint tudjuk az sem igazán sikerült valami jól. Én azt hittem, hogy pont a lényeggel fog ez a könyv foglalkozni és elvezet minket a végkifejlethez, együtt fogunk nyomozni a szereplőkkel, vagy legalábbis elindít abba az irányba, de ez valahogy nem történt meg. Mindenről volt benne szó, csak magáról a nyomozásról nem igazán. Valahogy hiányoltam a történetből, hogy találgassak, ki is lehet az a bizonyos személy, aki után nyomozunk.

Már az elején az szöget ütött a fejembe, hogy Apuska, aki 4 évvel azelőtt elveszítette nagyobbik lányát, mégis hogyan meri ezután a kisebbiket pont ugyanoda, azokhoz a rokonokhoz felengedni Pestre? És Apuska 52 évével miért tűnik "túl idősnek" ahhoz, hogy elkísérje Milit az útjára vagy ahhoz, hogy a 4 év alatt akár csak egyszer is a nagyobbik lánya keresésére induljon, mert mint a könyvből is kiderül, nem éppen szegény családról van szó.

A másik, ami pont ugyanennyire kérdést vetett fel bennem, az a Tébolyda rész volt. Azt még megértem, hogy pár napra becsukják oda Milit, hogy elhitessék az üldözőkkel, hogy tényleg megőrült, de egy egészséges lánynak, aki csak álcából van ott, minek kellett olyan durva kezelést kapnia? Ez valahogy annyira abszurd... Nyilvánvalóan az ottani alkalmazottakkal is el kellett hitetni, hogy Mili tényleg őrült lett, de biztosan lett volna más mód is.

Egy kicsit túlzónak tartottam még a sok leírást egyes helyiségekről vagy házról, ahol éppen jártunk. Az Ambrózy báró házának felfedezése vagy éppen a Jovanovics-villában való tartózkodás idején lévő túl részletes leírások mind-mind szerintem csak töltelékek voltak. Valahogy a fő szálhoz semmi közük nem volt, így eléggé unalmassá is váltak azok. Bár azt hadd jegyezzem meg, hogy pont az író írt erről a kötet elején, amikor Mili a vonaton utazott és egy fiatalemberrel társalgott Jókai Mór írásairól szó szerint ez hangzott el:

– Oh, nem a súlyára gondoltam – mondta a fiatalember, s arcát haragos pír öntötte el. – Sokkal inkább arra a rengeteg latin kifejezésre, hosszadalmas és… valljuk be, hisz a mester nincs jelen, hogy megbántódjék! …álmosítóan unalmas tájleírásra próbáltam célozni, ami szinte minden Jókai-mű sajátja.

Egy kicsit néhol ebben a regényben is volt pár álmosítóan unalmas leírás, de szerencsére ez a könyvben csak néhol mutatkozott meg. A legjobban talán a cirkuszi jeleneteknél mutatkozott meg ez a fajta unalom. Nem igazán értem miért kellett ennyi oldalt a cirkuszra szentelni. Nyilvánvalóan meg kellett szerettetni az olvasóval egyes cirkuszos karaktert, és azt is tudjuk miért, amivel egyet is értek, de ettől eltekintve egy kicsit mégis csak sok volt belőle nekem.

Úgy érzem kicsit negatív irányba fordult a kritikám, bár nem így terveztem és ebből így az ki sem tűnik, hogy ezektől eltekinve végig olvastam és ami nálam nagy szó egyszer sem lapoztam át oldalakat, bár néhol untam, szóval azért mégis csak a jobb könyvek közé sorolnám és ajánlom az elolvasását. Én egy nap alatt kiolvastam, ami azt bizonyítja, hogy nem volt ez olyan rossz, csak nem olyan volt, mint amit én elképzeltem a fülszöveg elolvasása után.

A nyelvezete az nagyon, de nagyon tetszett. Végre egy könyv, amiben választékos szavakat használ egy író. Nyilván a kor miatt is így lett megírva, hogy biztosan az 1800-as évek végén érezzük magunkat, de akkor is nagyon tetszett. Talán ez volt az első könyv, amiben nem hangzott el számomra az a mondat, hogy - forgatta a szemét XY szomorúan vagy - forgattam a szemem csodálkozva. Erre a mondatra már túlzottan is allergiás vagyok azt hiszem. És végre egy olyan könyv, amiben sok-sok rég elfeledett magyar szót is olvastam, így tanultam is belőle. Szóval a kor és a nyelvezete miatt mindenképpen tetszett a könyv. Maga a történet sem volt rossz, de szerintem lehetett volna kicsit jobb és izgalmasabb is, ahol az olvasó a szereplőkkel együtt nyomoz „gondolatban”.

A többi rész is olvasásra kerül később. Soha nem szoktam több részes könyvet egymás után olvasni, mert akkor besokallok tőle. Mindig kell közé egy két másik könyv is :)

Szólj hozzá te is!
Név:
E-mail cím:
Amennyiben megadod az email-címedet, az elérhető lesz az oldalon a hozzászólásodnál.
Hozzászólás:
Azért, hogy ellenőrízhessük a hozzászólások valódiságát, kérjük írd be az alábbi képen látható szót. Ha nem tudod elolvasni, a frissítés ikonra kattintva kérhetsz másik képet.
Írd be a fenti szót: új CAPTCHA kérése
 
Még nincs hozzászólás.
 

Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints    *****    Blog, Videojátékok, Szórakozás, Technika! Call of Duty: WWII és sok más!    *****    Légy te is egy Új Márka Elsõ tagjai között ahol Azonnali 28%haszonhoz juthatsz!Részletek:huncalifeandme@gmail.com    *****    Nyerj akár 1 millió forint értékû bitcoint. A játék ingyenes.    *****    Tudtátok, hogy a Csiga-biga gyerekdalban eredetileg szó sincs tûzrõl?    *****    LEGYÉL FARMASI TANÁCSADÓ VAGY VEZETÕ! OTTHONI MUNKA, MAGAS KERESETI LEHETÕSÉGGEL! HA MOST CSATLAKOZOL, MÉG NYERHETSZ IS!    *****    Mi mennyi 2018 - Árak, változások 2018 - minimálbér, családi pótlék, adókedvezmények 2018    *****    Légy te is a Farmasi csapaom tagja!!!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    A Dynasty és a TVD 8.évadából megismert színésznõ, Nathalie Kelley elsõ hazai rajongói lapja. KATT! KATT! KATT!    *****    WISE-VOGUE | SZISSZ ÉS KLAU BEAUTY-FASHION BLOGJA TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA // WISE-VOGUE    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Karácsonyra AJÁNDÉKOZZ szeretteidnek, barátaidnak SZEMÉLYRE SZÓLÓ HOROSZKÓP ELEMZÉST 3 ÉVES ELÕREJELZÉSSEL!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Felszálló holdcsomópont,Chiron, Lilith 2000 Ft. + ingyenes konzultáció. Most!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok